Herdenkingskleed ‘Aan Tafel’

Wij kijken enorm tevreden terug op de realisatie en verkoop van ons 4 mei herdenkingskleed.
Zo veel positieve en mooie reacties hebben we ontvangen.
Hier een mooie foto tijdens de promo tour door de gemeente Opmeer begin mei 2022.


Beleef de gesprekken tussen jongeren van nu en jongeren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en kijk en luister naar hun oorlogsherinneringen.

In het kader van 4 en 5 mei hebben dit jaar 8 jongeren uit de gemeente Opmeer zich verdiept in geschiedenis van hun dorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn in gesprek gegaan met de laatste ooggetuigen van die oorlog en met nabestaanden.

Aan de hand van deze verhalen hebben ze een creatieve vertaalslag gemaakt in de vorm van een brief, gedicht of monoloog. De gesprekken, indrukken en creatieve uitwerkingen zijn gefilmd, gemonteerd en kunnen worden bekeken via een interactief tafelkleed. Een inspirerend herdenkingsdoek, met foto’s en verhalen, die u thuis kunt uitspreiden over de tafel. Door de corona-crisis konden we geen theatervoorstelling maken, daarom hebben we gezocht naar de basis en de meest intieme vorm van het theater: De vertelling. Het decor is uw huiskamer, het podium de tafel, het spel in de vorm van een tafelkleed.

Via originele foto’s en prikkelende vragen wordt u geleid naar QR-codes waaronder de filmpjes kunnen worden bekeken. De komende jaren zal dit worden aangevuld met meer nieuw digitaal materiaal. Zo blijft dit tafelkleed duurzaam en actueel.

Spreid het kleed uit over tafel en duik in de verhalen en ga met elkaar in gesprek. Wij moedigen u aan om dit te doen op de avond van 4 mei nadat we allemaal 2 minuten stil zijn geweest.


Aan Tafel!
Op 4 mei, na de 2 minuten stilte, gaan we aan tafel!
Je dekt het kleed en je steekt een kaarsje aan.
We nodigen je uit om te kijken.
We nodigen je uit om te praten.
We nodigen je uit om na te denken.
Over oorlog.
Over vrijheid.
Over herdenken.
Over hoe nu verder?
Aan tafel!


‘Aan tafel’ is een idee van theatermakers Lore Koelemeijer en Tim de Haan in opdracht van Stichting Uit de Klei ism Theater Na de Dam en gemeente Opmeer.

De jongeren die hieraan hebben bijgedragen:

Luuk Meuge
Stephanie Mooij
Krijn Kappelhof
Loes de Zeeuw
Thijs Jonker
Aimée Dekker
Floortje Vriend
Suzan Hemke

 

Voor 10 Euro kunt u dit bijzondere tafelkleed verkrijgen.

Vul uw naam en adres gegevens hieronder in, en maak de 10 Euro over op NL04 RABO 0352 4782 92 ten name van Stichting Uit de Klei.
Wanneer u verder dan 15 kilometer van de gemeente Opmeer woont kunnen wij het u toesturen. De extra verzendkosten hiervoor zijn 7,50 Euro.

klant voor tafelkleed
email klant tafelkleed