4 mei 2021 – Anders herdenken

Jongeren uit de gemeente Opmeer verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lore Koelemeijer en Tim de Haan in de geschiedenis van Spanbroek en omstreken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor korte docu ‘Door de ogen van…’ In deze docu volgen we drie jongeren in hun onderzoek naar een specifiek verhaal uit de oorlog.

Dit doen zij aan de hand van een herinneringenboekje, geschreven door Bep de Haan – Appel, waar verhalen in staan van slachtoffers uit de gemeente die omgekomen zijn tijdens de bezetting. Hiervoor is na de oorlog een monument opgericht waar elk jaar de Dodenherdenking  plaatsvindt. Na hun onderzoek maakten deze jongeren een creatieve vertaalslag van de verhalen. Ook deze solo’s zijn te zien in de docu. Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen  tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

______________________________________________________________________________________________________________

4 mei herdenking Gemeente Opmeer

We hadden allemaal gehoopt dat we op 4 en 5 mei 2021 weer met zijn allen zouden kunnen herdenken en vieren, samen – met elkaar.

We weten nu dat dit helaas niet kan. De Dodenherdenking op 4 mei zal er dit jaar door de coronamaatregelen anders uitzien. Waarnemend Burgemeester Groeneweg houdt een toespraak en de jeugdburgemeesters Maud en Koen lezen een gedicht voor. De fanfares Erato en Crescendo spelen het Wilhelmus, een choral en de hymne. Tevens worden bij alle oorlogsmonumenten- en graven kransen en bloemen gelegd.

Link: Klik hier voor de online 4 mei herdenking Gemeente Opmeer

______________________________________________________________________________________________________________

Beste leerling van groep 8,
 
Hierbij een deel van de documentaire ‘Door de ogen van….Frank, Nout en Rory’.
In deze film zie je dat 3 jongeren in gesprek zijn met mevrouw De Haan- Appel in het Rozenoord park.
Kun jij achterhalen waarom daar een oorlogsmonument is geplaatst?
De hele film wordt nu gemonteerd en wordt 4 mei na de officiële herdenking (start vanaf 19.45) voor het eerst vertoond via deze website,
de website van de gemeente Opmeer en de facebookpagina van de gemeente Opmeer.

link: Lesbrief Groep 8 Anders herdenken

______________________________________________________________________________________________________________

Historische fietstocht WOII

Enkele jaren geleden is er een boekje uitgebracht die langs diverse locaties gaat met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog in Spanbroek en Opmeer.

Onlangs zijn de verhalen nog verder uitgebreid op basis van de uitgave “Herdenken in de Gemeente Opmeer van Bep de Haan” en middels informatie uit het archief van Gerard Appel.

We wensen u een leerzame fietstocht. Laten we de verhalen door vertellen.

Opdat we niet vergeten

link: Historische fietstocht WOII

Samenstellers: Ton Koelemeijer en Kees Koopman

______________________________________________________________________________________________________________

4 mei 2021 – Anders Herdenken is tot stand gekomen met hulp van: