Parachutes in de Polder

Over het verzet in West-Friesland ‘44-’45

 

Wat is moed en hoe toon je moed?

Durf je moedig te zijn terwijl je je eigen omgeving in gevaar brengt?
Mag je bang zijn en de andere kant opkijken?
Achteraf bezien lijkt de ’enige juiste’ keuze te maken eenvoudig maar oordelen we in het heden niet te snel wie goed of fout was?

‘Parachutes in de polder’ is een dynamische theatervoorstelling die zich afspeelt op het West-Friese platteland in het laatste oorlogsjaar.
Een periode die grote impact heeft gehad op deze regio door de geheime droppingsvelden in de polders, waar de geallieerden vanuit de lucht wapens dropten.

Tussen september 1944 en april 1945 zijn er in deze regio 34 geslaagde missies uitgevoerd. Meer dan 154 ton wapens, brandbommen, springstof, landmijnen en andere goederen werden ‘s nachts uit kleine vliegtuigjes gegooid en vonden zo hun weg naar
het Nederlandse verzet.
De voorstelling vertelt het dramatische verhaal hoe jonge Westfriese burgers betrokken raakten bij deze missies.
Jonge mensen die in hun rol bergen verzetten en soms moesten beslissen over leven en dood. Schier onmogelijk…
De voorstelling geeft niet alleen een beeld van de grote belangen en gevaren maar toont ook de moeilijke keuzes waar deze jonge mensen voor stonden.

Een van de hoofdpersonages is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Tobias ‘Tobs’ Biallosterski, een Nederlandse geheim agent die meekwam met de eerste wapendropping op afwerpterrein Mandrill op de Zomerdijk in Spanbroek.
Tobias had de opdracht vanuit Londen om de illegale wapendroppings in West-Friesland op te zetten. Tobs (codenaam Hans) was een flamboyante figuur die geen angst leek te kennen en waar hij uiteindelijk de hoogste prijs voor betaalde.

‘Parachutes in de polder’ is een muzikale theatervoorstelling die verrast en een spiegel voorhoudt. Door middel van zang, dans, spel, visuals en authentiek beeldmateriaal, word je meegenomen in een aangrijpend verhaal op ons platteland in oorlogstijd.

Deze voorstelling is een onderdeel van een groter theatraal educatief project en is een initiatief van Stichting Uit de Klei i.s.m. Hans Blom
Stichting Uit de Klei heeft meerdere producties gemaakt rondom 4 en 5 mei en is bekend van de voorstelling ‘Zwarte Avonden’ en de documentaire ‘De glorie van de Zomerdijk’. Hans Blom was als voorzitter van HB Inspirations initiatiefnemer van de muzikale theatervoorstelling ‘Westfriese Helden 40-45’.

Het artistieke team van deze voorstelling bestaat uit Lore Koelemeijer (Regie), Mariët de Haan (Dramaturgie), Bodien Koopman (Muzikale leiding), Nanska van de Laar (De Dansonderneming – Choreografie), Paul Koomen (Lichtontwerp en Techniek) en staat o.l.v. van Tim de Haan (Productie)
De cast wordt gevormd door zangers, dansers en spelers uit West-Friesland.

Voorstellingsdata:
Zaterdag 3 mei 20.15u (try-out)
Zondag 4 mei 15.00u & 19.50u (voorafgaand aan de voorstelling 2 min stilte)
Maandag 5 mei 15.00u & 20.15u

Entreeprijs:
Volw. €24,50
CJP €19,50

Link Parachutes in de Polder – Het Park