Jongerenproject Aan Tafel 2022

In het kader van 4 en 5 mei hebben 8 jongeren uit de gemeente Opmeer zich verdiept in de geschiedenis van hun dorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn in gesprek gegaan met de laatste ooggetuigen van die oorlog en met nabestaanden. Aan de hand van deze verhalen hebben ze een creatieve vertaalslag gemaakt in de vorm van een brief, gedicht of monoloog.

Stephanie Mooij in gesprek met Marth van Ophem:
Marth van Ophem is geboren in 1934 in Hoogwoud. Haar vader werkte op het distributiekantoor in Opmeer en was nauw betrokken bij het verzet. Als kind heeft zij gezien hoe haar vader werd opgepakt door de Duitsers. Hij werd afgevoerd naar het Oranjehotel in Scheveningen maar kwam vrij op Dolle Dinsdag

Suzan Hemke in gesprek met Meindert Nieuweboer
Meindert Nieuweboer is geboren in 1939 en opgegroeid op de Gouwe. Als kleine jongen heeft hij de ellende die oorlog met zich meebrengt van nabij meegemaakt. Haarscherp heeft hij nog voor ogen hoe, staand naast zijn vader, de Duitse soldaten voorbij zag marcheren, maar ook hoe aan het eind van de oorlog veel vluchtelingen voorbij kwamen op zoek naar eten en onderdak.

Floortje Vriend in gesprek met Piet Schipper
Piet Schipper is in 1927 geboren op de Zomerdijk in Spanbroek. De Zomerdijk was in de oorlog een bolwerk van verzet en werd in 1944 het centrum van de Noord-Hollandse wapendroppings activiteiten. In het diepste geheim werden er door Engelse vliegtuigen wapens gedropt in de Spanbroekse weilanden. Piet Schipper was als jongeman actief betrokken bij deze wapendroppings.

Krijn Kappelhof en Aimée Dekker in gesprek met Rem Kappelhof en Thijs Groot
Krijn en Aimée houden een dubbelinterview met de beide opa’s van Krijn. Opa Rem is geboren in 1945, vlak na de oorlog. Hij vertelt een indrukwekkend verhaal over het lot van zijn vader. Opa Thijs, geboren in 1935, was kind in de oorlog en heeft onder andere een vliegtuig neer zien storten vlak voor zijn huis.

Loes de Zeeuw in gesprek met Fia Schrijver
Fia Schrijver is geboren in 1939, het eerste jaar van de oorlog. Als tweejarig joods meisje wordt ze afgeleverd bij de boerderij van de familie Koomen in Aartswoud. Haar ouders zaten ondergedoken op een krakende zolder in Oude-Niedorp, maar dat was niet veilig genoeg voor Fia. Haar ouders hebben de oorlog niet overleefd. Loes gaat met Fia terug naar de boerderij in Aartswoud.

Luuk Meuge in gesprek met Lidwien Feld
Lidwien Feld deelt herinneringen over haar vader Niek Feld. Niek Feld is in 1925 geboren in De Weere. In de oorlog werd hij als dwangarbeider tewerkgesteld in Duitsland. Na de bevrijding kwam hij liftend terug, in van zakken genaaide kleren. Op 4 mei 2005 sprak hij de jeugd van Opmeer toe. Fragmenten van deze toespraak zijn verwerkt in dit interview.

Thijs Jonker in gesprek met Jacob Koomen en Annie Koomen
Jacob (1934) en Annie (1935) waren kind in de oorlog en kunnen zich nog goed herinneren hoe het was om alles met speciale bonnen te kopen. Eten en drinken was schaars en dus moest alles eerlijk verdeeld worden. Dat deden ze door voedselbonnen uit te delen onder de bevolking. Ook weten Jacob en Annie nog veel te vertellen over onderduikers, razzia’s en de berichten op de radio.